Cukor káros hatásai
2014.11.23. 13:36
Gondolom mindenki tudja, hogy a cukor mennyire káros az emberi szervezet számára. A cukorra abban a formában ahogyan ma mi használjuk egyálltalán nincs is szükségünk.
A cukrot nem mindíg ettük ijen mértéktelenül, még a közelmúltban sem! Ezek tévhitek. Bár anyáink, nagyanyáink is szerették az édes ízt nem jutott mindenkinek az asztalára cukor.
Cukorfogyasztás Magyarországon 1830–2007, év/fő/kg, háztartási cukorban (Forrás: Kisbán E. 1987-ig: 246;)
ÉV |
KG/FŐ/ÉV |
1830-1850 |
0,5 |
1867 |
1 |
1868-1870 |
1,17 |
1871-1875 |
1,69 |
1876-1880 |
1,87 |
1881-1885 |
2,34 |
1886-1890 |
2,48 |
1891-1895 |
3,40 |
1896-1900 |
3,62 |
1901-1905 |
4,67 |
1906-1910 |
6,23 |
1911-1914 |
8,04 |
1915-1920 (I.Világháború időszaka) |
nincs adat |
1921-1925 |
7,22 |
1926-1930 |
11,29 |
1931-1935 |
9,92 |
1936-1939 |
11,45 |
1940-1959 |
nincs adat |
1960 |
27 |
1970 |
34 |
1980 |
38 |
1985 |
35,3 |
1987 |
40,5 |
1989 |
39,5 |
1991 |
35 |
1993 (aszpartam, light termékek kora) |
26 |
1995 |
38 |
1997 |
40 |
1999 |
38,7 |
2001 |
37 |
2003 |
34 |
2005 |
38 |
2007 |
42,5 |
Szinte mindegyik civilizációs betegség kialakulásában közrejátszik, ráadásul az immunrendszert is tönkreteszi azáltal, hogy a bélflórát és annak jótékony baktérium összetételét károsítja. Sokan nem is sejtik, hogy makacs allergiájuk, ekcémájuk, fejfájásuk, fáradékonyságuk megszűnhetne csak azáltal, ha elhagynák étrendjükből a cukrot.A rendszeres és mértéktelen cukorfogyasztás károsíthatja a szívet és érrendszert, a szemet, a fogakat, az emésztőszervek nyálkahártyáját, a hasnyálmirigyet és az idegrendszert, hátrányos a máj és a vese működésére is és megzavarja a hormonháztartást. Hosszabb távon elhízást, más esetben tápanyagszegénységet, cukorbajt okozhat, az erjedési folyamat miatt pedig gyakran szellemi tompaságot, ingerlékenységet, kedvetlenséget, rossz közérzetet.
A cukor egészségromboló hatása teljességében ma sem tisztázott. De a jelenlegi ismereteink birtokában kijelenthetjük, hogy rendkívül káros. Sajnos a köztudatban kevéssé ismert a cukor többirányú károsító hatása. Az erről szóló írások többnyire csak a fogszuvasodással és az elhízással foglalkoznak, de ez csak egy része a tényleges következményeknek. A táplálkozástudományi kutatások, publikációk sokszor ipari érdekeltségtől is függnek. Ennek tudatában érthető, hogy a cukorral csak érintőlegesen foglalkoznak, hiszen ha széles körben kitudódna a valóságos hatás, az nagy veszteségekkel járna a cukorgyártók, az élelmiszeripar, de leginkább a gyógyszeripar berkeiben.
Az emberiség cukorfüggő társadalommá alakult. A cukorrol való lemondás legalább olyan drasztikus, agresszív elvonási gondokat okozna mint a kábítószerek rabjainak elvonási tünetei.
|