Kurkuma
2015.01.11. 12:31
A fűszert a sárga színű, a közönséges gyömbérére emlékeztető gyöktörzsében és gumójában (Curcumae rhizoma) lévő méregmentes, sárga festékanyaga (kurkumin) adja, amit sajátos aromája és sárga festőszíne miatt kedvelnek.
A kurkumin keto-alakja
A Worcester-mártás és a curry fűszerkeverékek alkotórésze, de használják tésztafélék, levesek színének, ízének javítására is. Étvágygerjesztő hatású.
A kurkuma legfeljebb 5%-ban tartalmaz kurkumint, ami egy polifenol vegyület. A kurkumin maga a kurkuma hatóanyaga és sok helyen használják az élelmiszerekben adalékanyagként, de napjainkban inkább az ízületi problémákra gyakorolt jótékony hatása miatt kezdik megismerni és keresni. Hazánkban több gyártó is kiadta a maga készítményét, de érdemes utánaolvasni, melyik milyen hatóanyag-tartalommal rendelkezik. A kurkumin pH-indikátor, vagyis savas közegben sárgásabb, lúgos közegben élénk pirosas színezetet vesz fel.
Fűszerként alkalmazva felszívódását a fekete bors elősegíti, de ha célunk az, hogy a vastagbélbe jusson (vastagbélrák megelőzésére, például), nem kell fekete borssal társítani.
Továbbá a naturahirek.com oldaláról kis részlet.
A “Life Extension Foundation” által folytatott kiterjedt kutatás a kurkuma rákellenes tulajdonságairól megállapította, hogy a kurkuma célba veszi a rák kialakulásának mind a 10 kiváltó tényezőjét, beleértve a DNS-károsodást, a krónikus gyulladást és a jelátviteli utak zavarát.
Több száz vizsgálat mutatta meg azt is, hogy a kurkumin egy erős rákellenes élelmiszer, amely számos egyedi úton blokkolja a rák kifejlődését.
|