Következő 20 cikk | Előző 20 cikk |
Emulgeáló szerek |
|
2015.01.25. 11:46 |
Sokat keresgettem az interneten az emulgeáló szerekről írásokat. Próbáltam kiválasztani azokat, melyek nem elfogult írások. Találtam is egyet. Ez szerintem részletesen érthetően ír ezen anyagokról.
|
|
Kálium-klorid |
|
2015.01.25. 11:19 |
A kálium-klorid (KCl) egy alkálifém-halogenid, melyet a kálium és a klór alkot. Tiszta állapotban szagtalan, fehér színű, vagy színtelen kristályokat alkot. Az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban és a vegyiparban széles körben alkalmazzák. A természetben megtalálható ásvány a szilvin, nátrium-kloriddal keverve pedig szilvinitet alkot. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Kalii chloridum néven hivatalos.
|
|
Ciklaminsav ( Édesítőszer ) |
|
2014.12.25. 20:28 |
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.
A ciklaminsav (teljes nevén ciklohexil-szulfámsav) halványfehér, édes ízű kristályos por. Vízben és etanolban oldódik. Szerves sav; sói a ciklamátok. A szacharóznál 40-szer erősebb édesítőszer (E 952 i).
Sói közül a nátrium-ciklamát (E 952 ii) és a kalcium-ciklamát (E 952 iv) ugyancsak édesítőszer. Fehér, szagtalan kristályos anyagok, a kristálycukornál (szacharóz, répacukor) mintegy 35-ször édesebbek. Vízben oldódnak, etanolban nem.
|
|
Aspartam a wikipediából |
|
2014.11.17. 19:11 |
Az aszpartám (INN: aspartame) egy mesterséges édesítőszer. Kémiailag egy dipeptid, ami L-aszparaginsavból és L-fenilalaninból áll. Az 1970-es évek óta igen széles körben alkalmazzák az élelmiszeriparban. Száma: E951.
Az aszpartám a fenilalanin és az aszparaginsav aminosavak dipeptidjének metil-észtere. Érdemes tudni, hogy szerkezetéből következően az aszpartám egyik bomlásterméke a szervezetben a fenil-alanin, amely a fenilketonuria nevű anyagcsere-betegségben szenvedők számára súlyos mérgezést okozhat. Erre figyelmeztet a „fenil-alanin forrást tartalmaz” felirat az aszpartámmal édesített termékeken.
A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Aspartamum néven hivatalos.
|
|
Következő 20 cikk | Előző 20 cikk |
|