Minden van mi csodálatos, de a természetnél nincs csodálatosabb! (MeSa) - "A valóság az, ami nem hajlandó megszűnni attól, hogy nem hiszünk benne." (Philip K. Dick)
A gyömbér(Zingiber) a gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjának névadó nemzetsége. Fajai fűszerként, gyógyszerként használt gyöktörzséről ismertek. Ezek közül is legelterjedtebb a közönséges gyömbér (Zingiber officinale).
Felhasználása
Évente csaknem másfél millió tonna gyömbért fogyasztanak világszerte, a legtöbbet Délkelet-Ázsiában és Indiában. A gyömbér a szusi egyik kiegészítője a waszabi és a daikon (jégcsapretek) mellett. Évszázadok óta ízesítenek vele süteményeket, mézeskalácsot, kekszeket, s készül gyömbérsör is. A gyömbér íze egyszerre kesernyés, csípős, édeskés, frissítő, fűszeres. A főtt gyömbér sokkal enyhébb ízű, mint a nyers. A gyömbérrel jól harmonizáló borok például a fűszeres tramini vagy a (száraz vagy édes) muskotályok.
Étvágyfokozó és serkenti az emésztést.
Elmulasztja a megfázást és a makacs légúti gyulladásokat.
Javítja a vérkeringést.
Erősíti a szervezet védekező rendszerét, és elpusztítja a vírusokat
Enyhíti a reumás panaszokat.
Számottevően csökkenti a vér koleszterinszintjét.
Gyorsan megszünteti a kellemetlen gyomor- és bélpanaszokat.
Jelentősen mérsékli az utazáskor esetleg előforduló émelygést: a kínai tengerészek már évszázadokkal ezelőtt használták tengeribetegség ellen.