Vöröshagyma
2014.12.15. 13:15
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.
A vöröshagyma (Allium cepa) az amarilliszfélék családjába tartozó növényfaj. Közép-Ázsiából került Magyarországra; ősrégi konyhai fűszer, amely a főtt és sült ételeink legkedveltebb ízesítője.
Elnevezései
A magyar tájnyelvi elnevezései közül a hajma, a vereshagyma, a zsidószalonna és a mózespecsenye a legismertebbek.
Jellemzése
Hagymával áttelelő, fajtától függően kétéves vagy évelő növények. Levelei és tőkocsánya üregesek, a levelek hengeresek. Virágzata gömb alakú ernyő, melyet korai állapotban világoszöld színű fellevél takar. A virágok 3 tagúak, leplesek. A termés tok, magjai feketék.
Gyógyhatása
Illóolajat, B-, és C-vitaminból 30 mg/100 g-ot (de a zöldhagyma még ennél is többet), pektint, guvertint is tartalmaz. A jellegzetes csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja. Ennek a hatóanyagnak baktériumölő hatása van, ezért a meghűléses időkben a fertőzések megelőzésére is használták.
Gyógyhatású szerként bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágygerjesztésre, megfázásos tünetek, és köhögés enyhítésére, illetve vércukor csökkentésére is használják. A fertőzéses orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) tüneteit is csökkenti.
Szoptatós anyák kerüljék az erősen hagymás ételek fogyasztását, mert az illóolaj-aromák átmennek a tejbe.
Felhasználása
Tavasszal zöldhagymaként fogyasztjuk, ilyenkor feltöltögetjük. A hagymahéj a hagyma külső levelei, amik az érés során elszáradnak, megbarnulnak, ezt a barna héjat vízben felforralva használják, elsősorban gyógyteaként. Húsvétkor a húsvéti tojások festésére, miközben a tojások is keményre főnek. Egyes helyeken éles késsel mintázatokat kaparnak a tojásra, majd zsírral, szalonnabőrrel fényesítik azt. Más helyeken vékony írópálcával, viasszal rajzolják meg a díszítéseket, amelyet a főzés közben nem festi meg a hagymahéj főzete (tojáshéjszínű marad).
Tárolása
Kiszedése után utánszárítjuk, a gyökerektől, fellevelektől megszabadítjuk, felfűzve, vagy csak száraz szellős (padlástérben) hosszú ideig tárolható, így egész évben használhatjuk, de szeletelt szárítmányként, akár évekig is eltartható.
Fajtái
Nagyon sok fajtája van, de a nálunk és az egész világon is híres a makói vöröshagyma, amely kellemes aromája és kevésbé csípős íze miatt kedvelt.
Magyarországon termesztett hagymafajták
|
!Megnevezés |
Fajta |
Termőképessége |
Jellemzése |
Tárolhatósága |
Alsógödi |
Egyéves, magról termeszthető konstans fajta |
Nagy termőképességű, hosszú tenyészidejű. |
Hagymája felül lapos, alul kissé megnyúlt alakú, héja barna. Szárazanyag-tartalma alacsony. |
Közepesen tárolható fajta. |
Aroma |
Egyéves, magról termeszthető konstans fajta. |
Termőképessége közepes. Közepes tenyészidejű. |
Szárítóipari feldolgozásra alkalmas. Hagymája gömb alakú, héja barna színű |
közepesen tárolható fajta. |
Favorit |
Egyéves fajta, magról termeszthető konstans. |
Tenyészideje rövid, közepes termőképességű. |
Szárazanyag-tartalma alacsony. Hagymája gömb alakú, héja barna |
közepesen tárolható. |
Fertődi ezüstfehér |
Egyéves, magról termeszthető konstans fajta. |
Rövid tenyészidejű, közepes termőképességű. |
Hagymája lapos, héjszíne fehér. Zöld- vagy főzőhagyma termesztésre alkalmas |
tárolhatósága rossz. |
GK Makolor |
Egyéves, frissfogyasztásra és szárítóipari feldolgozásra alkalmas |
Magas szárazanyag-tartalmú, kiváló fűszerező értékű. |
Terméshozama közepes. Bronzbarna héjú. |
Jól tárolható. |
Glóbus |
Áttelelő fajta, középhosszú tenyészidejű. |
Vetésideje: szeptember. Felmagzásra nem hajlamos, télállósága jó. |
Hagymája gömb alakú, barna héjú. |
jól tárolható. |
Góliát |
Dughagymáról termeszthető, nagyon hosszú tenyészidejű fajta. |
Alacsony szárazanyag-tartalmú, nagy, gömb alakú, sötétsárga héjú hagymákat fejleszt. |
Folyamatos öntözés mellett kellemes, nem csípős ízű. |
: |
Makó 104 |
Egyéves, magról termeszthető konstans fajta. |
Termőképessége alacsony. Szárítóipari feldolgozásra alkalmas. |
Rövid tenyészidejű.Hagymája gömb alakú, héja bronz színű. |
Jól tárolható fajta. |
Makói bronz |
Egyéves, magról termeszthető konstans fajta. |
Jelenleg az ország egyik fő fajtája. Hosszú tenyészidejű, alacsony szárazanyag-tartalmú. |
Hagymája gömb alakú, bronzbarna a héja. |
Jól tárolható. |
Makói CR |
a Makói fajta úgynevezett klímarezisztens változata, dughagymáról termeszthető. |
A hagyma tulajdonságai a Makói-val közel azonosak |
felmagzásra alig hajlamos, ezért márciusban is ültethető. |
Jól tárolható. |
Makói fehér |
a Makói fajta fehér színű változata, dughagymáról termeszthető. |
Termőképessége alacsony-közepes, szárazanyag-tartalma magasabb. |
A hagymák gömb alakúak, héjuk fehér, zöldülésre hajlamos. |
Hosszú ideig tárolható. |
Makói |
Dughagymáról termeszthető, termőképessége alacsony, vagy közepes. |
Szárazanyag-tartalma magasabb. |
A hagymák gömb alakúak, bronzbarnák. Felmagzásra hajlamos, ezért a dughagymát hőkezelni kell. |
Ültetése: április eleje. |
Makométa |
nagy hozamú egyéves fajta |
hosszú tenyészidejű, ezért korán kell vetni. |
Nagy termésátlagú. Héjszíne bronz. |
|
Pannónia |
Egyéves, magról termeszthető konstans fajta. |
Nagy termőképességű, hosszú tenyészidejű. |
Hagymája gömb alakú, héjszíne bronzbarna. |
Azonos a Makói bronz fajtával |
Piroska |
Egyéves, több levelű |
Gépi feldolgozást jól tűrő, jól tárolható |
Enyhén lapított. |
|
Sonkahagyma |
Egyéves, magról termeszthető konstans fajta, úgynevezett salátahagyma. |
Közepes termőképességgel és tenyészidővel rendelkezik. |
Hagymája hosszú, megnyúlt alakú, sárgásbarna héjú. |
|
Tétényi rubin |
Magról termeszthető konstans fajta. |
Termőképessége nagy, tenyészideje hosszú. |
Hagymája felül kissé lapított gömb alakú, héjszíne lila. |
Közepesen tárolható. |
Tisza I.: |
Áttelelő fajta, hosszú tenyészidejű. |
Vetésére augusztus végén kerül sor. |
Felmagzásra kevésbé hajlamos, télállósága jó. Hagymája gömb alakú, héja sárgásbarna |
Viszonylag jól tárolható. |
Fontosabb kártevők és betegségek
-
hagymalégy
-
fuzáriumos betegség
-
hagyma peronoszpóra
-
hagyma botrítiszes betegsége
|