Római kömény
2014.12.15. 13:58
A római kömény (Cuminum cyminum) – más néven fehér kömény, kumin vagy borsoskömény - a zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozó, Ázsiából származó fűszer.
Jellemzői
Küllemében a köménymagra emlékeztet, de ízében teljesen eltér attól: földes-füstös aromája van, amelyet egyesek csípősnek írnak le. Az indiai és a közép-amerikai konyhában alapvető fontosságú fűszer, de több európai országban is elterjedtebb a konyhaköménynél.
Gyógyhatása
A borsosköménynek mindeddig csekély gyógyhatását igazolták a tudományos kísérletek. Csak szélhajtó és bélgörcsoldó hatása bizonyított.
Felhasználása
Belsőleg emésztési nehézségek, bélgázok és bélfertőzés esetén ajánlott. A szoptatás közbeni tejcsatorna-elzáródás kezelésére is alkalmazható. Külsőleg a borsosköményt bizonyos készítmények összetevőjeként a fájó ízületek bedörzsölésére használják.
A kömény illóolajában található kuminaldehid nevű kis molekula gátolja az alfa-szinuklein nevű fehérje csomósodását az idegszöveti sejtekben. Ezek a csomósodások (gliális citoplazmikus zárványok) olyan súlyos neurodegeneratív betegségek közös jellemzői, mint a Lewy-testek által okozott elmebaj, Parkinson-kór, és multiszisztémás atrófia (MSA).
Figyelmeztetés
A borsoskömény illóolaja nagyobb mennyiségben mérgezőnek bizonyult, és idegi izgalmi állapotot okozott.
|