Haszonnövények listája
2014.11.19. 22:35
Étkezési növények
Gabonák
árpa, búza, cirok, hajdina, köles, kukorica, rizs, rozs, zab
Zöldségek
Hüvelyesek
bab, lencse, sárgaborsó, szója, zöldborsó
Egyéb zöldségek
articsóka, brokkoli, burgonya, cékla, csemegekukorica, csicsóka, feketegyökér, hagyma, karalábé, karfiol, káposzta, kelbimbó, kerti saláta, kínai kel, padlizsán, paprika, paradicsom, paraj, pasztinák, petrezselyem (fehérrépa), rebarbara, retek, spárga, sárgarépa, sóska, tomatillo, tök, uborka, zeller
Gyakran a zöldségek közé sorolják az ehető gombákat is, bár ezek tudományos szempontból nem tartoznak a növények közé.
Gyümölcsök
Mérsékelt égövi gyümölcsök
Termesztett gyümölcsök
-
húsos gyümölcsök: alma, birs, cseresznye, egres, eper, faeper, földicseresznye, görögdinnye, kajszibarack, kivi, kopasz kivi (weiki), körte, málna, meggy, naspolya, nektarin, őszibarack, ribizli, ringló, sárgadinnye, szeder, szilva, szőlő
-
csonthéjas magvak: dió, mandula, pisztácia, szelídgesztenye
Vadgyümölcsök
-
húsos gyümölcsök: berkenye, csipkebogyó (vadrózsa), erdei szamóca, fekete áfonya, fekete bodza, feketeribizli, galagonya, hamvas szeder, homoktövis, kökényszilva, közönséges boróka, madárberkenye, som, tőzegáfonya, vadcseresznye (madárcseresznye), vadalma, vadkörte, vadszeder, vörös áfonya
-
csonthéjas magvak: közönséges mogyoró, vérmogyoró
Déligyümölcsök
-
húsos gyümölcsök: acai, ananász, avokádó, banán, citrom, datolya, édes granadilla, füge, grépfrút (grape fruit), gránátalma, jujuba, kaktuszfüge, kaktuszgyümölcs, közönséges földicseresznye, kuruba, licsi, lime (zöldcitrom), mandarin, mangó, maracuja, narancs, naranjilla, óriás passiógyümölcs, papája, perui földicseresznye, pomelo, rambután, tojásdinnye
-
csonthéjas magvak: kesudió, kókusz
Fűszernövények
angelikafű, angosztúra, angyalgyökér, ánizs, áfonya, babér, bazsalikom, berkenye, bodza, boróka, borágó, bors, borsikafű, borsmenta, cikória, curry, csillagánizs, édesgyökér, édeskömény, fahéj, fehér üröm, fekete üröm, fekete nadálytő, fodormenta, fokhagyma, fűszerkömény, fűszerpaprika, galangal, görögszéna, gyömbér, illatos ibolya, izsópfű, kakukkfű, kardamomi mag, kaszkarilla, kökény, körömvirág, kapor, kapribogyó, kálmos, koriander, kurkuma, levendula, lestyán, mák, majoránna, metélőhagyma, mézga, métellevél, mustármag, nőszirom, rebarbara, rozmaring, római kömény, szegfűbors, szegfűszeg, szerecsendió, szezám, szurokfű (vadmajoránna, oregánó), sáfrány, sáfrányos szeklice, szömörce, tárkony, torma, turbolya, vadrózsa, vanília, vasfű, vöröshagyma, zsálya
Egyéb fogyasztható növények
aszat, bakszakáll, ballagófű, bojtorján, bojtorjánsaláta, borbálafű, csalán, csorbóka, deréceveronika, fehér libatop, fehérhere, földimogyoró, galambbegysaláta, habszegfű, kakaó, kányabangita, kányazsombor, kávécserje (kávébab), kerekrepkény, kerti laboda, keserűfű, kóladió, mák, medvehagyma, medvetalp, nadálytő, napraforgó, olajfa (olajbogyó), őzsaláta, parajlibatop, pásztortáska, pereszke, podagrafű, gyermekláncfű (pongyola pitypang), porcsin, ragadós galaj, feketefenyő (fenyőmag), repcsényretek, susulyka, sziksófű, tarlórépa, tengeri kömény, tyúkhúr, vadkáposzta, vadpasztinák, vadrepce, vérfű, vízimenta, vízitorma, vöröshere, zsázsa
Ipari növények
cukornád, cukorrépa, dohány, gyékény, gyapot, juta, kender, komló, len, repce, szentjánoskenyérfa
Gyógynövények
akácvirág, angelikafűgyökér, angyalgyökér, aranyvesszőfű, anyarozs, áfonyabogyó, és levél, ánizs mag, árnikalevél, árvacsalán (árvacsalánfű) levél és gyökér, árvácskafű, babhüvely (babhéj), bazsalikom (bazsalikomfű), beléndek, benedekfű, bengekéreg, bodzabogyó, gyökér, és virág, bojtorjángyökér, borókabogyó, borsmenta levél, cickafarkfű, citromfű levél, csalángyökér és levél, csabaíre (csabafű), csillagánizs, csipkebogyó, diólevél, erdei mályva, ezerjófű, édesgyökér, édeskömény, fagyöngy levél fecskefű, fehérmályvagyökér és levél, fehér üröm, fekete üröm, fekete ribizli és levél, fehérárvacsalán, fodormentalevél, füstikefű, fűzfakéreg, és levél, füzike, galagonyabogyó és virág, gyermekláncfű gyökér, levél, és virágszár, gyömbérgyökér, gyöngyviráglevél, gyűszűvirág, hársfavirág, ibolyagyökér, iglicgyökér, izlandi zuzmó, izsópfű, japán rózsa, kakukkfű, kálmosgyökér, kankalingyökér, kaporlevél és mag, kaszkarillakéreg, komlóvirágzat, koriandermag, kőrisfalevél, kökénybogyó és virág, körömvirág, kálmosgyökér, kukoricahaj, lapugyökér, legyezőfű, lenmag, lestyángyökér, levendula, libapimpófű, macskagyökér, martilapu, mákgubó, maszlag, meténg, mezei katáng, nadragulya, nyárfarügy, nyírfalevél, olajfűzlevél, orbáncfű, orvosi székfű (kamilla), orvosi ziliz, ökörfarkvirág, őszi kikerics, papsajtlevél, parlagi ligetszépe, pasztinákgyökér, pemetefű, petrezselyemgyökér és levél, pipacs, porcikafű, porcsinfű, pásztortáska (pásztortáskafű), rebarbaralevélnyél és gyökér, ribizli, ricinusmag, rozella, rozmaringlevél, római kamilla, rózsalevél és virágszirom, sáfrányvirágbibe, sáfrányos szeklicevirág,sasfű, sóskaborbolya, szagos müge, szamócalevél, szappanfű, szarkalábvirág, szederlevél, szegfűbors, szegfűszegvirágbimbó, szentjánoskenyérfa, szurokfű virágzó hajtása, szúrós gyöngyajakfű, tavaszi hérics, tarackgyökér, tárkonylevél, tárnicsgyökér, tormagyökér és levél, tisztesfű, turbolya, tyúkhúr (tikhúr), tüdőlevél, kocsányos tölgyfakéreg, lándzsás útifű mag és levél, ürömfű, vadgesztenye, varjúháj, vasfű friss hajtása, veronikafű, vérontófű, vidrafű és levél, vörös acsalapu, zellergyökér és -levél, zsurló, zsályalevél, zsidócseresznye
|