E-számok
2014.11.19. 22:54
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.
Az E számok az Európai Unióban engedélyezett egyes élelmiszer-adalékanyagok kódjai. Feldolgozott ételek címkéin gyakran szerepelnek Európában. A számozás az International Numbering System (INS)-t követi, amit a Codex Alimentarius bizottság állapít meg. Az INS adalékanyagoknak csak egy részét engedélyezte az EU.
Szabályozás az Európai Unióban
Az EU-ban két fő jogszabály vonatkozik az adalékanyagokra:
-
Az élelmiszer-adalékanyagokról szóló 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet
-
A takarmányozási célra felhasznált adalékanyagokról szóló 1831/2003/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet
Számintervallumok szerinti csoportosítás
100-181
Színezékek
|
100-109 – sárga |
110-119 – narancsszínű |
120-129 – piros |
130-139 – kék és lila |
140-149 – zöld |
150-159 – barna és fekete |
160-181 – egyéb |
200-297
Tartósítószerek
|
200-209 – szorbátok |
210-219 – benzoátok |
220-229 – szulfitok |
230-239 – fenilek, fenolok és formiátok (metanoátok) |
240-259 – nitrátok |
260-269 – acetátok (etanoátok) |
270-279 – laktátok |
280-289 – propionátok (propanoátok) |
290-297 – egyebek |
300-386
Antioxidánsok és savanyúságot szabályzó anyagok
|
300-309 – aszkorbinsav (C-vitamin); vitaminok |
310-319 – gallátok és eritroaszkorbátok |
320-329 – laktátok |
330-339 – citrátok és tartarátok |
340-349 – foszfátok |
350-359 – malátok és adipátok |
360-369 – szukcinátok és fumarátok |
370-386 – egyebek |
400-495
Sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeálószerek
|
400-409 – alginátok |
410-419 – természetes mézgák |
420-429 – egyéb természetes szerek |
430-439 – poli-oxietilén vegyületek |
440-449 – természetes emulgálószerek |
450-459 – foszfátok |
460-469 – cellulóz vegyületek |
470-489 – zsírsavak és vegyületeik |
490-495 – egyebek |
500-585
Savanyúságot szabályzó anyagok és csomósodást gátló anyagok
|
500-509 – ásványi savak és lúgok |
510-519 – kloridok és szulfátok |
520-529 – szulfátok és hidroxidok |
530-549 – alkálifém-vegyületek |
550-559 – szilikátok |
570-579 – sztearátok és glukonátok |
580-585 – egyebek |
600-671
Ízfokozók
|
620-629 – glutamátok |
630-639 – inozinátok |
640-671 – egyebek |
700-772
Antibiotikumok
|
700-772 – egyéb antibiotikumok |
900-999
Egyéb
|
900-909 – viaszok |
910-919 – szintetikus mázak |
920-929 – vegyes adalékok |
930-949 – gázok |
950-969 – édesítők |
990-999 – habosító anyagok |
1000-1520
Kiegészítő anyagok
|
újfajta adalékanyagok, melyek nem sorolhatók egyik szabványos osztályba sem |
Megjegyzés: Nem mindegyik példa esik egy-egy számtartományba. Továbbá számos anyagnak, különösen az E400-499 tartományban, többféle felhasználása van.
A teljes lista
E100–E181
-
E100 kurkumin (színanyag)
-
E101 riboflavin (B2-vitamin), régi neve laktoflavin (G-vitamin) (színanyag) [LGM]
-
E101a riboflavin-5'-foszfát (színanyag) [LGM]
-
E102 tartrazin (színanyag) [LAR]
-
E103 krizoin (színanyag)
-
E104 kinolinsárga (színanyag) [LAR]
-
E105 fast yellow ab (színanyag)
-
E106 riboflavin-5-nátriumfoszfát (színanyag)
-
E107 yellow 2g (színanyag) [LAR]
-
E110 sunset yellow fcf, orange yellow s, fd&c yellow 6 (színanyag) [LAR]
-
E111 orange ggn (színanyag)
-
E120 kárminvörös, kárminsav, carmines, natural red 4 (színanyag) [LAR] [ÁE]
-
E121 orcein, orchil (színanyag)
-
E122 carmoizin, azorubine (színanyag) [LAR]
-
E123 amaranth, fd&c red 2 (színanyag) [LAR]
-
E124 ponceau 4r, cochineal red a, brilliant scarlet 4r (színanyag) [LAR]
-
E125 scarlet gn (színanyag)
-
E126 ponceau 6r (színanyag)
-
E127 eritrozin, fd&c red 3 (színanyag) [LAR]
-
E128 vörös 2g (színanyag) [LAR]
-
E129 allura red ac, fd&c red 40 (színanyag) [LAR]
-
E130 indantrénkék (színanyag)
-
E131 patentkék v (színanyag) [LAR]
-
E132 indigókármin, indigó, FD&C Blue 2 (színanyag) [LAR]
-
E133 brillantkék fcf, fd&c blue 1 (színanyag) [LAR]
-
E140 klorofillek és klorofillinek (színanyag)
-
E141 Klorofill-rézkomplexek, Klorofillin-rézkomplexek (színanyag)
-
E142 greens s (színanyag) [LAR]
-
E143 fast green fcf, fd&c green 3 (színanyag)
-
E150a karamell – natúr (színanyag) [LGM]
-
E150b karamell – szulfitos (színanyag) [LGM]
-
E150c karamell – ammóniás (színanyag) [LGM]
-
E150d karamell – ammónium-szulfitos (színanyag) [LGM]
-
E151 fekete pn, brillantfekete bn (színanyag) [LAR]
-
E152 fekete 7984 (színanyag) [LAR]
-
E153 szén, Növényi szén (színanyag) [LGM] [ÁE lehetséges]
-
E154 brown fk, kipper brown (színanyag) [LAR]
-
E155 csokoládébarna ht (színanyag) [LAR]
-
E160a alfa-karotin, béta-karotin, gamma-karotin (színanyag)
-
E160b annatto, bixin, norbixin (színanyag) [LAR]
-
E160c kapszantin, kapszorubin, paprika kivonat (színanyag)
-
E160d likopin (színanyag) [GM lehetséges]
-
E160e béta-apo-8'-karotenal (C 30) (színanyag)
-
E160f béta-apo-8'-karoténsav-etil észter (C 30) (színanyag)
-
E161a flavoxantin (színanyag)
-
E161b lutein (színanyag)
-
E161c kriptoxantin (színanyag) [LGM]
-
E161d rubixantin (színanyag)
-
E161e violaxantin (színanyag)
-
E161f rhodoxantin (színanyag)
-
E161g kantaxantin (színanyag) [ÁE lehetséges]
-
E162 céklavörös, betanin (színanyag)
-
E163 antocián (színanyag)
-
E170 kalcium-karbonát, mészkő (színanyag)
-
E171 titán-dioxid (színanyag)
-
E172 vasoxidok és hidroxidok (színanyag)
-
E173 alumínium (színanyag)
-
E174 ezüst (színanyag)
-
E175 arany (színanyag)
-
E180 rubin pigment, litol rubin bk (színanyag)
-
E181 tannin (színanyag)
E200–E297
-
E200 szorbinsav (tartósítószer)
-
E201 nátrium-szorbát (tartósítószer)
-
E202 kálium-szorbát (tartósítószer)
-
E203 kalcium-szorbát (tartósítószer)
-
E210 benzoesav (tartósítószer) [LAR]
-
E211 nátrium-benzoát (tartósítószer) [LAR]
-
E212 kálium-benzoát (tartósítószer) [LAR]
-
E213 kalcium-benzoát (tartósítószer) [LAR]
-
E214 etil-parahidroxibenzoát (tartósítószer) [LAR]
-
E215 nátrium-etil-parahidroxibenzoát (tartósítószer) [LAR]
-
E216 propil-para-hidroxibenzoát (tartósítószer) [LAR]
-
E217 nátrium-propil-para-hidroxibenzoát (tartósítószer) [LAR]
-
E218 metil-parahidroxibenzoát (tartósítószer) [LAR]
-
E219 nátrium-metil-parahidroxibenzoát (tartósítószer) [LAR]
-
E220 kén-dioxid (tartósítószer) [LAR]
-
E221 nátrium-szulfit (tartósítószer) [LAR]
-
E222 nátrium-hidrogénszulfit (tartósítószer) [LAR]
-
E223 nátrium-metabiszulfit (tartósítószer) [LAR]
-
E224 kálium-metabiszulfit (tartósítószer) [LAR]
-
E225 kálium-szulfit (tartósítószer) [LAR]
-
E226 kalcium-szulfit (tartósítószer) [LAR]
-
E227 kalcium-hidrogénszulfit (tartósítószer) [Szilárdító anyag] [LAR]
-
E228 kálium-hidrogénszulfit (tartósítószer) [LAR]
-
E230 bifenil, difenil (tartósítószer)
-
E231 ortofenil-fenol (tartósítószer)
-
E232 nátrium-ortofenil-fenol (tartósítószer)
-
E233 tiabendazol (tartósítószer)
-
E234 nizin (tartósítószer)
-
E235 natamycin, pimaracin (tartósítószer)
-
E236 hangyasav (tartósítószer)
-
E237 nátrium-formiát (tartósítószer)
-
E238 kalcium-formiát (tartósítószer)
-
E239 hexamin (tartósítószer)
-
E240 formaldehid (tartósítószer)
-
E242 dimetil-dikarbonát (tartósítószer)
-
E249 kálium-nitrit (tartósítószer)
-
E250 nátrium-nitrit (tartósítószer)
-
E251 nátrium-nitrát (tartósítószer)
-
E252 kálium-nitrát (salétrom) (tartósítószer) [ÁE lehetséges]
-
E260 ecetsav (tartósítószer) (savanyúságot szabályozó anyag)
-
E261 kálium-acetát (tartósítószer) (savanyúságot szabályozó anyag)
-
E262 nátrium-acetát, nátrium-hidrogén-acetát (Nátrium-diacetát) (tartósítószer) (savanyúságot szabályozó anyag)
-
E263 kalcium-acetát (tartósítószer) (savanyúságot szabályozó anyag)
-
E264 ammónium-acetát (tartósítószer)
-
E270 tejsav (tartósítószer) [Étkezési sav] (antioxidáns) [ÁE lehetséges]
-
E280 propionsav (tartósítószer)
-
E281 nátrium-propionát (tartósítószer)
-
E282 kalcium-propionát (tartósítószer) [LAR]
-
E283 kálium-propionát (tartósítószer)
-
E284 bórsav (tartósítószer)
-
E285 nátrium-tetraborát (bórax) (tartósítószer)
-
E290 szén-dioxid (savanyúságot szabályozó anyag)
-
E296 almasav [Étkezési sav] (savanyúságot szabályozó anyag)
-
E297 fumársav (savanyúságot szabályozó anyag)
E300–E386
-
E300 aszkorbinsav (C-vitamin) (antioxidáns)
-
E301 nátrium-aszkorbát (antioxidáns)
-
E302 kalcium-aszkorbát (antioxidáns)
-
E303 kálium-aszkorbát (antioxidáns)
-
E304 Aszkorbinsav zsírsav észterei (i) aszkorbil-palmitát (ii) aszkorbil-sztearát (antioxidáns)
-
E306 tokoferol-dús kivonat (természetes) (E-vitamin) (antioxidáns) [GM lehetséges]
-
E307 alfa-tokoferol (szintetikus) (E-vitamin) (antioxidáns) [GM lehetséges]
-
E308 gamma-tokoferol (szintetikus) (E-vitamin) (antioxidáns) [GM lehetséges]
-
E309 delta-tokoferol (szintetikus) (E-vitamin) (antioxidáns) [GM lehetséges]
-
E310 propil-gallát (antioxidáns) [LAR]
-
E311 oktil-gallát (antioxidáns) [LAR]
-
E312 dodecil-gallát (antioxidáns) [LAR]
-
E315 eritroaszkorbinsav (izo-aszkorbinsav) (antioxidáns)
-
E316 nátrium-eritroaszkorbát (nátrium-izo-aszkorbát) (antioxidáns)
-
E319 butil-hidrokinon (antioxidáns)
-
E320 butil-hidroxi-anizol (BHA) (antioxidáns)
-
E321 butil-hidroxi-toluol (BHT) (antioxidáns) [LAR]
-
E322 lecitin (emulgeálószer)[LGM] [ÁE lehetséges]
-
E325 nátrium-laktát (antioxidáns) [ÁE lehetséges]
-
E326 kálium-laktát (antioxidáns) (savanyúságot szabályozó anyag) [ÁE lehetséges]
-
E327 kalcium-laktát (antioxidáns) [ÁE lehetséges]
-
E329 magnézium-laktát (antioxidáns)
-
E330 citromsav (antioxidáns)
-
E331 nátrium-citrátok (i) mononátrium-citrát (ii) dinátrium-citrát (iii) trinátrium-citrát (antioxidáns)
-
E332 kálium-citrátok (i) monokálium-citrát (ii) trikálium-citrát (antioxidáns)
-
E333 kalcium-citrátok (i) monokalcium-citrát (ii) dikalcium-citrát (iii) trikalcium-citrát (savanyúságot szabályozó anyag) [Szilárdító anyag]
-
E334 borkősav (L(+)-) [Étkezési sav] (antioxidáns)
-
E335 nátrium-tartarátok (i) mononátrium-tartarát (ii) dinátrium-tartarát (antioxidáns)
-
E336 kálium-tartarátok (i) monokálium-tartarát (tisztított borkő) (ii) dikálium-tartarát (antioxidáns)
-
E337 nátrium-kálium-tartarát (antioxidáns)
-
E338 foszforsav (antioxidáns)
-
E339 nátrium-foszfátok (i) mononátrium-foszfát (ii) dinátrium-foszfát (iii) trinátrium-foszfát (antioxidáns)
-
E340 kálium-foszfátok (i) kálium-foszfát (ii) dikálium-foszfát (iii) trikálium-foszfát (antioxidáns)
-
E341 kalcium-foszfátok (i) monokalcium-foszfát (ii) dikalcium-foszfát (iii) trikalcium-foszfát (csomósodást gátló anyag) [Szilárdító anyag]
-
E343 magnézium-foszfátok (i) monomagnézium-foszfát (ii) dimagnézium-foszfát (iii) trimagnézium-foszfát (csomósodást gátló anyag)
-
E350 nátrium-malátok (i) nátrium-malát (ii) nátrium-hidrogén-malát (savanyúságot szabályozó anyag)
-
E351 kálium-malát (savanyúságot szabályozó anyag)
-
E352 kalcium-malátok (i) kalcium-malát (ii) kalcium-hidrogén-malát (savanyúságot szabályozó anyag)
-
E353 metaborkősav (emulgeálószer)
-
E354 kalcium-tartarát (emulgeálószer)
-
E355 adipinsav (savanyúságot szabályozó anyag)
-
E356 nátrium-adipát (savanyúságot szabályozó anyag)
-
E357 kálium-adipát (savanyúságot szabályozó anyag)
-
E363 borostyánkősav (savanyúságot szabályozó anyag)
-
E365 nátrium-fumarát (savanyúságot szabályozó anyag)
-
E366 kálium-fumarát (savanyúságot szabályozó anyag)
-
E367 kalcium-fumarát (savanyúságot szabályozó anyag)
-
E370 1,4-heptonolakton (savanyúságot szabályozó anyag)
-
E375 nikotinsav, niacin, nikotinamid (B3-vitamin) [Szín tartósító anyag] [LAR]
-
E380 ammónium-citrát (savanyúságot szabályozó anyag)
-
E381 ammonium-ferrocitrát (savanyúságot szabályozó anyag)
-
E385 kalcium-dinátrium-etilén-diamin-tetraacetát (kalcium-dinátrium EDTA) (antioxidáns)
-
E386 dinátrium-etilén-diamin-tetraacetát (dinátrium EDTA) (antioxidáns)
E400–E495
-
E400 alginsav (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (zselésítő anyag) (emulgeálószer)
-
E401 nátrium-alginát (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (zselésítő anyag) (emulgeálószer)
-
E402 kálium-alginát (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (zselésítő anyag) (emulgeálószer)
-
E403 ammónium-alginát (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (emulgeálószer)
-
E404 kalcium-alginát (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (zselésítő anyag) (emulgeálószer)
-
E405 propán-1,2-diol-alginát (propilén-glikol-alginát) (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (emulgeálószer)
-
E406 agaragar (sűrítőanyag) (zselésítő anyag) (stabilizálószer)
-
E407 karragén (gyöngyzuzmó) (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (zselésítő anyag) (emulgeálószer) [LAR]
-
E407a feldolgozott euchemamoszat (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (zselésítő anyag) (emulgeálószer)
-
E410 szentjánoskenyér-liszt (Carob gum) (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (zselésítő anyag) (emulgeálószer)
-
E412 guargumi, guargyanta (sűrítőanyag) (stabilizálószer)
-
E413 tragantmézga (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (emulgeálószer) [LAR]
-
E414 gumiarábikum (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (emulgeálószer) [LAR]
-
E415 xantángumi, xantángyanta (sűrítőanyag) (stabilizálószer) [GM lehetséges]
-
E416 karaya-gumi (Karagumi)(sűrítőanyag) (stabilizálószer) (emulgeálószer) [LAR]
-
E417 taramag liszt (sűrítőanyag) (stabilizálószer)
-
E418 gellángumi (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (emulgeálószer)
-
E420 szorbit (i) Szorbit (ii) Szorbit szirup (emulgeálószer) (édesítőszer) [Humectant]
-
E421 mannit (csomósodást gátló anyag) (édesítőszer)
-
E422 glicerin (emulgeálószer) (édesítőszer) [ÁE lehetséges]
-
E425 Konjak (i) konjak-gumi (ii) konjak-glükomannán (emulgeálószer)
-
E430 polioxietilén(8)-sztearát (emulgeálószer) (stabilizálószer) [LAR] [ÁE lehetséges]
-
E431 polioxietilén(40)-sztearát (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
-
E432 polioxietilén(20)-szorbitán-laurát (poliszorbát 20) (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
-
E433 polioxietilén(20)-szorbitán-oleát (poliszorbát 80) (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
-
E434 polioxietilén(20)-szorbitán-palmitát (poliszorbát 40) (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
-
E435 polioxietilén(20)-szorbitán-sztearát (poliszorbát 60) (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
-
E436 polioxietilén(20)-szorbitán-trisztearát (poliszorbát 65) (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
-
E440 pektinek (i) pektin (ii) amidált pektin (emulgeálószer)
-
E441 zselatin (emulgeálószer) (zselésítő anyag) [ÁE]
-
E442 ammónium-foszfatidok (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
-
E444 szacharóz-acetát-izobutirát (emulgeálószer)
-
E445 fagyanták glicerin-észterei (emulgeálószer)
-
E450 difoszfátok (i) dinátrium-difoszfát (ii) trinátrium-difoszfát (iii) tetranátrium-difoszfát (iv) dikálium-difoszfát (v) tetrakálium-difoszfát (vi) kalcium-dihidrogén-difoszfát (emulgeálószer)
-
E451 trifoszfátok (i) pentanátrium-trifoszfát (ii) pentakálium-trifoszfát (emulgeálószer)
-
E452 polifoszfátok (i) nátrium-polifoszfátok (ii) kálium-polifoszfátok (iii) nátrium-kalcium-polifoszfátok (iv) kalcium-polifoszfát (v) ammónium-polifoszfát (emulgeálószer)
-
E459 béta-ciklodextrin (emulgeálószer)
-
E460 cellulóz (i) mikrokristályos cellulóz (ii) porított cellulóz (emulgeálószer)
-
E461 metilcellulóz (emulgeálószer)
-
E462 etilcellulóz (emulgeálószer)
-
E463 hidroxipropil-cellulóz (emulgeálószer)
-
E464 hidroxipropil-metilcellulóz (emulgeálószer)
-
E465 etil-metil-cellulóz (emulgeálószer)
-
E466 karboximetil-cellulóz, nátrium-karboximetil-cellulóz (emulgeálószer)
-
E468 keresztkötött nátriumkarboximetil-cellulóz(emulgeálószer)
-
E469 enzim által hidrolizált karboximetilcellulóz(emulgeálószer)
-
E470a zsírsavak nátrium, kálium és kalcium sói (emulgeálószer) (csomósodást gátló anyag) [ÁE lehetséges]
-
E470b zsírsavak magnézium sói (emulgeálószer) (csomósodást gátló anyag) [ÁE lehetséges]
-
E471 zsírsavak mono- és digliceridjei (gliceryl-monosztearát, gliceryl-disztearát) (emulgeálószer) [LGM] [ÁE lehetséges]
-
E472a zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsav-észterei (emulgeálószer) [GM lehetséges] [ÁE lehetséges]
-
E472b zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsav-észterei (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
-
E472c zsírsavak mono- és digliceridjeinek citromsav-észterei (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
-
E472d zsírsavak mono- és digliceridjeinek borkősav-észterei (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
-
E472e zsírsavak mono- és digliceridjeinek mono- és diacetil-borkősav észterei(emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
-
E472f zsírsavak mono- és digliceridjeinek kevert ecet- és borkősav-észterei(emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
-
E473 zsírsavak szacharóz-észterei (emulgeálószer) [GM lehetséges] [ÁE lehetséges]
-
E474 szacharogliceridek (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
-
E475 zsírsavak poliglicerin-észterei (emulgeálószer) [GM lehetséges] [ÁE lehetséges]
-
E476 poliglicerin-poliricinoleát (emulgeálószer) [GM lehetséges] [ÁE lehetséges]
-
E477 zsírsavak propán-1, 2-diol és propilén-glikol-észterei (emulgeálószer) [GM lehetséges] [ÁE lehetséges]
-
E478 tej- és zsírsavak glicerin és propilén-glikol-észterei (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
-
E479b hőoxidált szójababolaj zsírsavak mono- és digliceridjeivel reagáltatva (emulgeálószer) [LGM] [ÁE lehetséges]
-
E481 nátrium-sztearoil-2-laktilát (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
-
E482 kalcium-sztearoil-2-laktilát (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
-
E483 sztearil-tartarát (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
-
E491 szorbitán-sztearát (emulgeálószer) [GM lehetséges] [ÁE lehetséges]
-
E492 szorbitán-trisztearát (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
-
E493 szorbitán-laurát (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
-
E494 szorbitán-oleát (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
-
E495 szorbitán-palmitát (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
E500–E585
-
E500 nátrium-karbonátok (i) nátrium-karbonát (ii) nátrium-hidrogénkarbonát (iii) nátrium-szeszkvikarbonát (i és ii keveréke) (savanyúságot szabályozó anyag) [Raising Agent]
-
E501 kálium-karbonátok (i) kálium-karbonát (ii) kálium-hidrogénkarbonát (savanyúságot szabályozó anyag)
-
E503 ammónium-karbonátok (i) ammónium-karbonát (ii) ammónium-bikarbonát (ammónium-hidrogén-karbonát) (savanyúságot szabályozó anyag)
-
E504 magnézium-karbonátok (i) magnézium-karbonát (ii) magnézium-bikarbonát (magnézium-hidrogén-karbonát) (savanyúságot szabályozó anyag) (csomósodást gátló anyag)
-
E507 sósav (hidrogén-klorid) [Étkezési sav]
-
E508 kálium-klorid (zselésítő anyag) [Seasoning]
-
E509 kalcium-klorid [Sequestrant] [Szilárdító anyag]
-
E510 ammónium-klorid, ammónia oldat (savanyúságot szabályozó anyag) [Improving agent]
-
E511 magnézium-klorid [Szilárdító anyag]
-
E512 ónklorid (antioxidáns)
-
E513 kénsav [Étkezési sav]
-
E514 nátrium-szulfátok (i) nátrium-szulfát (ii) nátrium-biszulfát (nátrium-hidrogén-szulfát) (savanyúságot szabályozó anyag)
-
E515 kálium-szulfátok (i) kálium-szulfát (ii) kálium-biszulfát (kálium-hidrogén-szulfát) [Seasoning]
-
E516 kalcium-szulfát [Sequestrant] [Improving agent] [Szilárdító anyag]
-
E517 ammónium-szulfát [Improving agent]
-
E518 magnézium-szulfát (epsom sók) (savanyúságot szabályozó anyag) [Szilárdító anyag]
-
E519 réz(II)-szulfát (tartósítószer)
-
E520 alumínium-szulfát [Szilárdító anyag]
-
E521 alumínium-nátrium-szulfát [Szilárdító anyag]
-
E522 alumínium-kálium-szulfát (savanyúságot szabályozó anyag)
-
E523 alumínium-ammónium-szulfát (savanyúságot szabályozó anyag)
-
E524 nátrium-hidroxid (savanyúságot szabályozó anyag)
-
E525 kálium-hidroxid (savanyúságot szabályozó anyag)
-
E526 kalcium-hidroxid (savanyúságot szabályozó anyag) [Szilárdító anyag]
-
E527 ammónium-hidroxid (savanyúságot szabályozó anyag)
-
E528 magnézium-hidroxid (savanyúságot szabályozó anyag)
-
E529 kalcium-oxid (savanyúságot szabályozó anyag) [Improving agent]
-
E530 magnézium-oxid (savanyúságot szabályozó anyag) (csomósodást gátló anyag)
-
E535 nátrium-ferrocianid (savanyúságot szabályozó anyag) (csomósodást gátló anyag)
-
E536 kálium-ferrocianid (csomósodást gátló anyag)
-
E538 kalcium-ferrocianid (csomósodást gátló anyag)
-
E540 dikalcium-difoszfát (savanyúságot szabályozó anyag) (emulgeálószer)
-
E541 nátrium-alumínium-foszfát, savas (emulgeálószer)
-
E542 csontfoszfát (csomósodást gátló anyag) [ÁE]
-
E543 kalcium-nátrium-polifoszfát
-
E544 kalcium-polifoszfát (emulgeálószer)
-
E545 ammónium-polifoszfát (emulgeálószer)
-
E550 nátrium-szilikát (csomósodást gátló anyag)
-
E551 szilícium-dioxid (Silica) (emulgeálószer) (csomósodást gátló anyag)
-
E552 kalcium-szilikát (csomósodást gátló anyag)
-
E553a (i) magnézium-szilikát (ii) magnézium-triszilikát (csomósodást gátló anyag)
-
E553b talkum (csomósodást gátló anyag) [LAR]
-
E554 nátrium-alumínium-szilikát (csomósodást gátló anyag)
-
E555 kálium-alumínium-szilikát (csomósodást gátló anyag)
-
E556 kalcium-alumínium-szilikát (csomósodást gátló anyag)
-
E558 bentonit (csomósodást gátló anyag)
-
E559 alumínium-szilikát (Kaolin) (csomósodást gátló anyag)
-
E560 kálium-szilikát (csomósodást gátló anyag)
-
E570 sztearinsav (Fatty acid) (csomósodást gátló anyag) [GM lehetséges] [ÁE lehetséges]
-
E572 magnézium-sztearát, kalcium-sztearát (emulgeálószer) (csomósodást gátló anyag) [GM lehetséges] [ÁE lehetséges]
-
E574 glukoninsav (savanyúságot szabályozó anyag)
-
E575 glukono-delta-lakton (savanyúságot szabályozó anyag) [Sequestrant]
-
E576 nátrium-glukonát [Sequestrant]
-
E577 kálium-glukonát [Sequestrant]
-
E578 kalcium-glukonát [Szilárdító anyag]
-
E579 vas-glukonát (színanyag)
-
E585 vas-laktát (színanyag) [ÁE lehetséges]
E620–E671
-
E620 glutaminsav (ízfokozó) [possible reaction] [GM lehetséges]
-
E621 nátrium-glutamát (MSG) (ízfokozó) [possible reaction] [LGM]
-
E622 kálium-glutamát (ízfokozó) [possible reaction] [GM lehetséges]
-
E623 kalcium-diglutamát (ízfokozó) [possible reaction] [GM lehetséges]
-
E624 ammónium-glutamát (ízfokozó) [possible reaction] [GM lehetséges]
-
E625 magnézium-diglutamát (ízfokozó) [possible reaction] [GM lehetséges]
-
E626 guanilsav (ízfokozó)
-
E627 dinátrium-guanilát, nátrium-guanilát (ízfokozó) [ÁE lehetséges]
-
E628 dikálium-guanilát (ízfokozó)
-
E629 kalcium-guanilát (ízfokozó)
-
E630 inozinsav (ízfokozó)
-
E631 dinátrium-inozinát (ízfokozó) [ÁE lehetséges]
-
E632 dikálium-inozinát (ízfokozó)
-
E633 kalcium-inozinát (ízfokozó)
-
E634 kalcium-5'-ribonukleotidok (ízfokozó)
-
E635 dinátrium-5'-ribonukleotidok (ízfokozó) [ÁE lehetséges]
-
E636 maltol (ízfokozó)
-
E637 etil-maltol (ízfokozó)
-
E640 glicin és nátrium-sója (ízfokozó) [ÁE lehetséges]
-
E671 D3 vitamin
E701–E703
-
E701 Tetraciklin (Tetrán)
-
E703 Oxitetraciklin (Tetramycin)
E900–E968
-
E900 dimetil-polisziloxán (csomósodást gátló anyag)
-
E901 méhviasz, sárga és fehér (fényezőanyag) [ÁE]
-
E902 kandelillaviasz (fényezőanyag) [LAR]
-
E903 karnaubaviasz (fényezőanyag) [LAR]
-
E904 sellak (fényezőanyag) [ÁE]
-
E905 paraffin (fényezőanyag)
-
E905a ásványi olaj (csomósodást gátló anyag)
-
E905b petrolátum (vazelin)
-
E905c mikrokristályos viasz (fényezőanyag)
-
E906 benzoe viasz
-
E907 kristályos viasz (fényezőanyag)
-
E908 arrosviasz
-
E910 L-cisztein [ÁE]
-
E916 kalcium-jodát
-
E917 kálium-jodát
-
E920 L-cisztein [térfogatnövelő] [ÁE]
-
E921 L-cisztein nátrium- és káliumsói, hidrokloridjai [térfogatnövelő] [ÁE]
-
E922 kálium-perszulfát
-
E923 ammónium-perszulfát
-
E924 kálium-bromát [Improving agent]
-
E925 klór (tartósítószer)
-
E927b karbamid [térfogatnövelő]
-
E938 argon (csomagológáz)
-
E939 hélium (csomagológáz)
-
E940 diklór-difluor-metán (Freon-12) (csomagológáz) (ritkán használt)
-
E941 nitrogén (csomagológáz)
-
E942 dinitrogén-oxid (csomagológáz)
-
E943a bután (hajtóanyag)
-
E943b izobután (hajtóanyag)
-
E944 propán (hajtóanyag)
-
E948 oxigén (csomagológáz)
-
E949 hidrogén
-
E951 aszpartám (édesítőszer)
-
E952 ciklaminsav és ciklamátok
-
E954 szacharin valamint nátrium-, kálium- és kalciumsói (édesítőszer)
-
E966 laktit (édesítőszer) [ÁE]
-
E967 xilit (édesítőszer)
-
E968 eritrit (édesítőszer)
E1105–E1510
-
E1105 lizozim (tartósítószer)
-
E1400 dextrin (stabilizálószer) [Thickening agent]
-
E1510 etanol
Rövidítések
-
LAR – Lehetséges allergiás reakció
-
GM – Genetikailag módosított
-
ÁE – Állati eredet
Az irodalomban használatban lévő rövidítések:
-
PAE – Possible Adverse Effect (feltételezhető káros hatás)
-
GRAS – Generally Recognized As Safe (általában biztonságosnak tekinthető) Az amerikai élelmiszerfelügyelet részletesen felsorolja ez ebbe a kategóriába tartozó adalékokat
|