Gyümölcs
2014.12.16. 13:27
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.
A köznyelv és a konyhaművészet általában gyümölcsnek nevezi a növények édes és húsos termését, mint a szilva, alma, dió vagy narancs.
Régen az erdőben élő gyümölcsfák (vadalma, vadkörte, vadcseresznye, kökény, galagonya, berkenye, som) terméseit, mogyorót, málnát, erdei szamócát vagy a tüskés szárú szedret gyűjtögették össze. Később az erdők gyümölcstermő részeit bekerítették, hogy a vadállomány kevésbé férhessen hozzá. Ezeket a bekerített erdőrészeket, vadkerteknek nevezték, és a mai települések nevében is felfedezhetők. (Soltvadkert, Érsekvadkert, de Almásfüzitő, Balatonalmádi, Dunaalmás is ilyen vadkertek nevét őrzi).
Termés vagy gyümölcs
Valódi termés (fructus): a virág magházából képződő, a magvakat magába foglaló és védő szerv.
Áltermés: a magházon kívül további más virágrészek vagy más szervek is részt vesznek a felépítésében
A gyümölcs szó gazdasági, felhasználói fogalom. Tudományos igénnyel az ökonómbotanikusok törekszenek a növényvilág hasznosságelvek szerinti csoportosítására. Gyümölcsnek általában az emberi fogyasztásra nyersen és frissen alkalmas terméseket és álterméseket tekintik. A köznyelv többnyire megszorítóbb értelmű, és csak a fás növényeken termő gyümölcsöt tekinti gyümölcsnek, (az édes ízt is társítja), míg a tágabb definícióba beleférnek a dinnyék, de akár a frissen fogyasztott paradicsom is. A lágyszárú, egyéves növény frissen és nyersen fogyasztható terméseit tehát innen nézve inkább gyümölcsnek, a termesztéstechnológia felől inkább zöldségnek szokás nevezni. (A gyakorlatias választóvonal leginkább az, hogy az adott kultúrkörben jellemzően inkább nyersen, vagy főzve-sütve fogyasztják-e.) A „legközepebb” határeset a szamóca (földieper), amelynek az áltermését esszük, lágyszárú, de többéves növényről.
A gyümölcsök felosztása
Mérsékelt égövi gyümölcsök
Termesztett gyümölcsök
-
húsos gyümölcsök: alma, birs, cseresznye, datolyaszilva, egres, eper, faeper, földicseresznye, görögdinnye, josta, kajszibarack, kivi, kopasz kivi (weiki), körte, málna, meggy, naspolya, nektarin, őszibarack, ribizli, ringló, sárgadinnye, tüskétlen szeder, szilva, szőlő
-
csonthéjas magvak: dió, mandula, pisztácia, szelídgesztenye
Vadgyümölcsök
-
Húsos gyümölcsök: berkenye, csipkebogyó (vadrózsa), erdei szamóca, fekete áfonya, fekete bodza, feketeribizli, galagonya, hamvas szeder, homoktövis, kökény, közönséges boróka, madárberkenye, húsos som, tőzegáfonya, vadcseresznye (madárcseresznye), vadalma, vadkörte, vadszeder, vörös áfonya
-
Csonthéjas magvak: közönséges mogyoró, vérmogyoró (csöves mogyoró 'Purpurea' fajtája)
Déligyümölcsök
-
Húsos gyümölcsök: acai, ananász, avokádó, banán, citrom, datolya, durian, édes granadilla, füge, grépfrút (grape fruit), gránátalma, jujuba, kaktuszfüge, kaktuszgyümölcs, japán kumkvat, közönséges földicseresznye, kuruba, licsi, zöldcitrom (lime), mandarin, mangó, maracuja, narancs, naranjilla, óriás passiógyümölcs, papaja, perui földicseresznye, pomelo, rambután, tojásdinnye
-
Csonthéjas magvak: kesudió, kókusz
Gyümölcsök átlagos vitamintartalma 100 g-ra vonatkoztatva
(n/a: nincs elérhető adat)
|
Vitaminok: |
A
(retinol) |
B1
(tiamin) |
B2
(riboflavin) |
B3
(niacin) |
B6
(Piridoxin) |
B7
(biotin) |
B9
(folsav) |
C
(aszkorbinsav) |
E
(tokoferol) |
K
(fillokinon) |
(mg) |
μg |
(mg) |
(mg) |
(mg) |
(μg) |
(μg) |
(mg) |
(mg) |
(μg) |
alma |
0,05 |
50 |
50 |
0,5 |
0,07 |
1 |
6 |
5 |
0,6 |
2,5 |
csipkebogyó |
n/a |
100 |
n/a |
n/a |
n/a |
n/a |
n/a |
400 |
n/a |
90 |
fekete ribiszke |
0,1 |
60 |
10 |
0,3 |
0,02 |
2,4 |
n/a |
160 |
1 |
n/a |
málna |
0,08 |
20 |
30 |
0,4 |
0,05 |
2,3 |
n/a |
30 |
1,4 |
n/a |
kajszibarack |
1,8 |
20 |
30 |
0,7 |
0,06 |
1,7 |
33 |
10 |
0,5 |
n/a |
meggy |
0,3 |
50 |
20 |
0,3 |
0,05 |
0,8 |
n/a |
10 |
n/a |
n/a |
őszibarack |
0,4 |
20 |
20 |
0,9 |
0,07 |
1,8 |
2,5 |
7 |
0,6 |
n/a |
szőlő |
0,3 |
50 |
50 |
0,4 |
1,4 |
5,2 |
n/a |
5 |
n/a |
n/a |
szilva |
0,2 |
50 |
20 |
0,5 |
0,04 |
0,1 |
0,9 |
6 |
0,8 |
n/a |
napi szükséglet |
0,8 |
1,3 |
1,5 |
1,7 |
2 |
60 |
200 |
60 |
12 |
65 |
|