Bio, öko gazdálkodás
2014.12.17. 11:21
A szervezetünk szószerint éhezik. Jóllakott éhezők vagyunk.
Ma már a tudósok többségének véleménye is ez., mivel a fejlett országokban jelenleg kapható „élelmiszereknek” csak a töredéke (kb 12%-a) hasznosítható a szervezetünk számára. Ez az oka annak, hogy az emberek többsége állandóan éhesnek érzi magát, és ezért folyton enni akar. Nincs meg élelmiszereinkben a kellő menyiségű vitamin és ásványianyag tartalom. Ma embere kétszer akkora menyiségű ételt fogyaszt, mint akár szz ével ezelőtt.
Itt volna az ideje, hogy átáljunk a mennyiségi étkezésről a minőségi étkezésre.
És úgy látom egyre többen ébrednek tudatukra. Egyre többen ébrednek rá, hogyha nem változtatnak táplálkozási szokásain akkor annak későbbiekben sújos egészségügyi következményei lehetnek.
Egyre több a biobolt, biopiacok. Egyre több és több biotermék jelenik meg növelve ezzel a válltozatosságot. Nem utolsó sorban nől az igény olyan élelmiszerekre melyek nem tartalmaznak semmilyen káros adalékokat, vegyszermaradványokat, tartósítószereket.
Bio? Öko?
Mi az hogy öko? Bio? Az ökotermék a biotermék hivatalos elnevezése. Vagyis, kizárólag az ellenörzött ökológiai gazdálkodásban előállított élelmiszerek nevezhetőek ökoterméknek. De a biogazdálkodás, organikus gazdálkodás is hasonló értelemmel bír. A hangsúj nem a végtermék ellenörzésén, hanem a termesztés szigoró ellenörzési fojamataból kikerült termék nevezhető ökoterméknek. Megnyugtató, hogy utólag laboratóriumi vizsgálatokkal nem lehet semmit sem ökoterméknek minősíteni.
Biotermékek izletesebbek!
Ezen termékek köztudottan sokkal finomabbak, ízletesebbek. Gazdag tápanyag, ásványianyag és vitamin tartalmuk. Ennek oka, hogy termelés során az elsődleges cél a termőföld tápanyagtartalmának a visszapótlása természetes módon és a magasabb minőségű élelmiszerek előállítása, s nem pedig a nagy terméshozam.
Az ökológiai gazdálkodásból származó késztermékek kizárólag vegyszermentesen előállított alapanyagokból készűlhetnek, illetve a termesztés során csak biológiailag lebomló vagy természetes vegyszerek felhasználásaval. Tilos génmanipulált vetőmagot vagy egyébb szaporító anyagot felhasználni.
A biogazdák egyáltalán nem használnak mesterséges rovarírtószereket, gyomírtókat, vagy akár antibiotikumokat ahhoz, hogy zöldségeket termesszenek vagy állatokat tartsanak.
mindezekbnek köszönhetően nem veszélyeztetik a rovarokat, mmadarakat és az embereket sem! Ezért a bioélelmiszerek fogyasztása nem csak egészséges, de a környezetet is védi.
Ellenörzés.
A biogazdálkodással foglalkozó gazdákat évente többször is ellenőrzik, sőt ez az ellenőrzési lánc az egyes termékeket egészen végig kíséri a termőföldtől a boltokban való elhelyezésig.
|