Ciklaminsav ( Édesítőszer )
2014.12.25. 20:28
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.
A ciklaminsav (teljes nevén ciklohexil-szulfámsav) halványfehér, édes ízű kristályos por. Vízben és etanolban oldódik. Szerves sav; sói a ciklamátok. A szacharóznál 40-szer erősebb édesítőszer (E 952 i).
Sói közül a nátrium-ciklamát (E 952 ii) és a kalcium-ciklamát (E 952 iv) ugyancsak édesítőszer. Fehér, szagtalan kristályos anyagok, a kristálycukornál (szacharóz, répacukor) mintegy 35-ször édesebbek. Vízben oldódnak, etanolban nem.
Tulajdonságai:
-
energiamentes
-
nincs utóíze (bár vannak, akik éreznek keserű utóízt)
-
hőálló, sütésre is alkalmas
-
kombinálható más édesítőszerekkel.
Leggyakrabban szacharinnal kombinálják 1:10 arányú ciklamát túlsúllyal. Ez felerősíti mindkét szer édes ízét, és csökkenti a(z elsősorban a szacharinnál érezhető) utóízt.
Az élelmiszeriparban elsősorban csökkentett cukortartalmú vagy cukormentes élelmiszerek édesítésére használják. A kereskedelemben asztali édesítőszerként is forgalomban van.
Anyagcsere
A ciklamát legnagyobb része felszívódik a bélből, és a vizeletben változatlan formában ürül.
Az emberek 25%-ának bélflórájában olyan baktérium található, mely a ciklaminsav egy kis részét ciklohexil-aminná bontja le. Ez a vegyület kísérleti patkányoknak nagy mennyiségben adva here- és spermiumkárosodást okozott. Az átalakulás azonban csak a ciklamát rendszeres napi bevitele esetén valósul meg: már néhány nap kihagyás hatására is a minimumra csökken a mikroflóra aktivitása. A fogyasztók többségére jellemző, alkalomszerű ciklamátbevitel esetén a ciklohexilamin képződés igen korlátozott.
Előállítása
A ciklamátot kémiai reakcióval ciklohexil-aminból és amidoszulfonsavból állítják elő.
Használata
A ciklamát az EU-ban csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett. Ezek közé tartoznak többek között:
-
Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes italok (max. 250 mg/l)
-
Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes desszertek (max. 250 mg/kg)
-
Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes lekvárok, dzsemek, zselék (max. 500 – 1.000 mg/kg)
-
Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes gyümölcskonzervek (max. 1.000 mg/kg)
-
Táplálékkiegészítők (max. 400 – 1.250 mg/kg)
Bizonyos élelmiszerek esetén nincs mennyiségi korlátozás:
-
édesség hozzáadott cukor nélkül
-
kakaó- vagy szárítottgyümölcs-alapú édesség, csökkentett energiatartalommal vagy hozzáadott cukor nélkül
-
keményítőalapú édesség, csökkentett energiatartalommal vagy hozzáadott cukor nélkül
-
rágógumi, hozzáadott cukor nélkülű
-
leheletfrissítő cukorkák, hozzáadott cukor nélkül
-
fagyasztott állapotban fogyasztandó készítmények, csökkentett energiatartalommal vagy hozzáadott cukor nélkül
A ciklamátot emellett kozmetikumok és gyógyszerek előállításához is használják.
Biztonság
Az EU-ban az ajánlott napi mennyiség legfeljebb 7 mg/tskg. Ez a bevitel elsősorban az édesített italokkal érhető el könnyen, ezért az italokra alacsonyabb a megállapított korlát.
Az USA-ban 1969-ben betiltották a használatát, mert egy patkánykísérlet hererákkeltő hatást mutatott ki. Egy másik kísérletben patkányoknak adtak szacharin és ciklaminsav 1:10 arányú keverékét, és ez húlyagrákot okozott. Ezeket az eredményeket azóta is vitatják, de az FDA nem változtatott az álláspontján.
Egy japán kutatócsoport 21 majomnak adott 100 ill. 500 mg/tskg nátrium-ciklamátot heti öt alkalommal, 24 éven keresztül (1970–1994 között) a születésüktől kezdve. 24 év után a még élő 14, és a kontrolcsoportbeli 16 majmot elaltatták, és részletes boncolást végeztek. Egyetlen esetben sem találtak sem here-, sem hólyagrákot. Bár más típusú rák ennyi idő alatt előfordult, az eltelt hosszú idő és az ajánlottnál jóval nagyobb adag arra utal, hogy főemlősöknek biztonsággal adható a nátrium-ciklamát.
|