Aminosavak
2015.02.21. 13:13
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.
Az aminosavak (más néven amino-karbonsavak) olyan szerves vegyületek, amelyek molekulájában aminocsoport (-NH2) és karboxilcsoport (-COOH) egyaránt előfordul.
Az α-aminosavak kiemelkedő jelentőségűek az élővilág számára, mivel a fehérjemolekulák (proteinek) építőkövei. (Az α-aminosavak közös szerkezeti jellemvonása, hogy molekuláikban egy aminocsoport és egy karboxilcsoport kapcsolódik ugyanahhoz a szénatomhoz.)
Bevezetés
Az aminocsoportnak a karboxilcsoporthoz viszonyított helyzete alapján α-, β-, γ- stb. aminosavakról beszélünk. A fehérjék kizárólag α-aminosavakból épülnek fel. A többi biológiailag általában jelentéktelen. Az egyetlen élettani jelentőséggel bíró β-aminosav a β-alanin, ennek származékai a pantoténsav és a koenzim A. Lényeges még az agy anyagcseréjének egyik eleme, a γ-aminovajsav (GABA), valamint a vitamin hatású p-amino-benzoesav.
Az élő szervezetekben 25-féle α-aminosav található, ezek közül 22 fehérjeépítő. Ezek kapcsolódási sorrendje az aminosav szekvencia, a fehérjék elsődleges szerkezete.
A szervezet fehérjéinek és egyéb nitrogéntartalmú alkotórészeinek felépítéséhez, és ezek újraképzéséhez szükséges aminosavakat a táplálék fehérjéi adják. A fehérjeszükséglet tehát aminosav szükségletet jelent. Az emberi szervezetben 14-16% a fehérje-, és hozzávetőlegesen 0,1% a szabad aminosavtartalom.
Története
Az első aminosavakat a 19. század elején fedezték fel. 1806-ban Louis-Nicolas Vauquelin és Pierre Jean Robiquet izoláltak egy komponens spárgából (Asparagus officinalis), amint a növény után aszparaginsavnak neveztek el. Ez volt az első aminosav, amit felfedeztek. A másik aminosav, amit a 19. század legelején fedeztek fel a cisztin (1810-ben), de monomerjét a ciszteint csak sokkal később 1884-ben fedezték fel. A glicint és a leucint kicsit később, 1820-ban fedezték fel. Emil Fischer és Franz Hofmeister vetette fel, hogy a proteinek amino- és karboxilcsoport összekapcsolódásával létrejövő szálszerkezetek, amit Fischer peptidnek nevezett el.
Fehérjeépítő aminosavak
Röv. |
Teljes név |
Oldallánc típusa |
Tömeg |
pI |
pK1
(α-COOH) |
pK2
(α-+NH3) |
pKr (R) |
A |
Ala |
Alanin |
hidrofób |
89,09 |
6,11 |
2,35 |
9,87 |
|
C |
Cys |
Cisztein |
hidrofób (Nagano, 1999) |
121,16 |
5,05 |
1,92 |
10,70 |
8,37 |
D |
Asp |
Aszparaginsav |
savas |
133,10 |
2,85 |
1,99 |
9,90 |
3,90 |
E |
Glu |
Glutaminsav |
savas |
147,13 |
3,15 |
2,10 |
9,47 |
4,07 |
F |
Phe |
Fenil-alanin |
hidrofób |
165,19 |
5,49 |
2,20 |
9,31 |
|
G |
Gly |
Glicin |
hidrofil |
75,07 |
6,06 |
2,35 |
9,78 |
|
H |
His |
Hisztidin |
bázikus |
155,16 |
7,60 |
1,80 |
9,33 |
6,04 |
I |
Ile |
Izoleucin |
hidrofób |
131,17 |
6,05 |
2,32 |
9,76 |
|
K |
Lys |
Lizin |
bázikus |
146,19 |
9,60 |
2,16 |
9,06 |
10,54 |
L |
Leu |
Leucin |
hidrofób |
131,17 |
6,01 |
2,33 |
9,74 |
|
M |
Met |
Metionin |
hidrofób |
149,21 |
5,74 |
2,13 |
9,28 |
|
N |
Asn |
Aszparagin |
hidrofil |
132,12 |
5,41 |
2,14 |
8,72 |
|
P |
Pro |
Prolin |
hidrofób |
115,13 |
6,30 |
1,95 |
10,64 |
|
Q |
Gln |
Glutamin |
hidrofil |
146,15 |
5,65 |
2,17 |
9,13 |
|
R |
Arg |
Arginin |
bázikus |
174,20 |
10,76 |
1,82 |
8,99 |
12,48 |
S |
Ser |
Szerin |
hidrofil |
105,09 |
5,68 |
2,19 |
9,21 |
|
T |
Thr |
Treonin |
hidrofil |
119,12 |
5,60 |
2,09 |
9,10 |
|
V |
Val |
Valin |
hidrofób |
117,15 |
6,00 |
2,39 |
9,74 |
|
W |
Trp |
Triptofán |
hidrofób |
204,23 |
5,89 |
2,46 |
9,41 |
|
Y |
Tyr |
Tirozin |
hidrofób |
181,19 |
5,64 |
2,20 |
9,21 |
10,46 |
U |
Sec |
Szelenocisztein |
hidrofób |
168,05 |
|
|
|
|
O |
Pyl |
Pirrolizin |
|
255,31 |
|
|
|
|
Az aminosavak kémiai előállítása
Számos módszer ismert az aminosavak szintézisére. A legrégebbi módszer a karbonsavak α-szénjének brómozása. A következő lépésben, az alkil-bromid nukleofill szubsztitúció során ammonia aminosavvá alakítja. Egy másik lehetséges mód a Strecker-féle aminosav szintézis, amely során aldehidet reagáltatunk kálium-cianiddal és ammóniával, így intermedierként α-amino nitril képződik. A nitril savas hidrolízisével α-aminosav képződik. Aldehid helyett ketonokat is használhatunk, de ebben az esetben α,α-diszubsztituált aminosav származékot kapunk. A klasszikus szintézis az aminosavak racém elegyét eredményezi, de számos alternativ módszerrel enantioszelektív előállítás is lehetséges.
Esszenciális aminosavak
Alapvető fontosságú (esszenciális) aminosavaknak nevezzük azokat az aminosavakat, amelyeket az emberi vagy állati szervezet nem, vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani.
Az emberi szervezet számára 9 aminosav esszenciális (ábécé-sorrendben):
-
fenil-alanin,
-
hisztidin,
-
izoleucin,
-
leucin,
-
lizin,
-
metionin,
-
treonin,
-
triptofán,
-
valin.
A különböző állatfajok számára más-más aminosavak lehetnek esszenciálisak.
Elsőrendű fehérjék
A fehérjék biológiai értékét esszenciális aminosav tartalmuk határozza meg. Az elsőrendű, (komplett) fehérjék valamennyi esszenciális aminosavat a megfelelő mennyiségben, arányban tartalmazzák, ezért egyedüli fehérjeforrásként is elegendőek. Ebbe a csoportba az állati eredetű fehérjék tartoznak, mint a tojás, tej, hal, vagy a húsfélék.
Másodrendű fehérjék
A másodrendű (inkomplett) fehérjék egyes esszenciális aminosavakban hiányosak, ezért önmagukban elégtelen fehérjeforrások. Azonban a komplett, vagy egy másik inkomplett fehérjével kiegészítve teljes értékűvé tehetők. A másodrendű fehérjék csoportját zömében a növényi fehérjék alkotják.
Fehérjeszükséglet
Abszolút fehérjeminimum
Az emberi szervezet megfelelő energiabevitel mellett fehérjementes étrendben is használ fel fehérjét. Ez az endogén fehérjeveszteség a vizeletben, székletben, a verejtékben, és más váladékokban (köröm, haj, hámló bőr) lévő nitrogén meghatározásával ki is mutatható. Pl: Egy 70 kg-os férfi endogén fehérje-vesztesége 24 g/nap. Ezt abszolút fehérjeminimumnak is nevezik.
Élettani fehérjeminimum
Az a legkisebb fehérjebevitel, amellyel a szervezet nitrogénegyensúlya éppen elérhető. Vagyis a bevitt fehérje nitrogéntartalma egyenlő a vizelettel, széklettel, verejtékkel, és egyéb módokon ürített nitrogén mennyiségével. Egy egészséges, 70 kg-os, fiatal férfi fehérjeminimuma 42 g/nap.
Ajánlott fehérjebevitel
Gyermekek fehérjeszükséglete A bevitt fehérjének fedeznie kell a növekedéshez szükséges mennyiséget, a növekedés viszont nem egyenletes, ezért a fehérjebevitelt úgy kell megállapítani, hogy mindenkor elegendő fehérje álljon rendelkezésre. Ez a mennyiség az életkor függvényében 32-75g/nap.
Felnőttek fehérjeszükséglete Vegyes táplálkozás mellett figyelembe kell venni a fehérjék emészthetőségét, valamint az aminosav-összetételt jelző biológiai értékeket, a hazai táplálkozási szokásokat, a fehérjék kölcsönös kiegészítő (komplettáló) hatását. Így a testtömegre számított fehérjebevitel, 1 g/ttkg javasolt aktívan nem sportoló személyeknek. Sportolóknak ennél többre is szükségük lehet (1.5-2g/ttkg).
Terhesek fehérjeszükséglete Vegyes táplálkozás mellett, a terhesség teljes időtartama alatt, 10 g/nappal több bevitelre van szükség, mint a terhességet megelőzően.
Szoptatás alatti fehérjeszükséglet Mivel az anyatej átlagos fehérjetartalma 1,2-1,3 g/100 g, ezért a 100 g elválasztott tejre 2,4 g fehérjét kell bevinni. Vagyis az első 6 hónapban napi 20 g, míg a hetedik hónaptól napi 15 g többlet fehérjebevitel ajánlott.
Az idősek fehérjeszükséglete Az életkor előrehaladtával változik a testösszetétel, az élettani funkciók, a fizikai aktivitás, az elfogyasztott táplálék mennyisége, de egyben csökken a fehérjék hasznosulása is, ezért a 60 évesnél idősebbek részére 1,2-1,5 g/ttkg bevitel ajánlott.
|